Formaten
Ons behang is in vele maten verkrijgbaar. Je bestelt het behang in een breedte van 4 t/m 11 banen. Alle ontwerpen uit de Mono collectie & Patroon collectie kunnen we óók in de tussenliggende maten leveren: 4,5 banen, 5,5 banen etc.

Welk formaat moet ik kiezen?
Dat is een veelgestelde vraag, dus hier gaan we er dieper op in.

Puntje vooraf, als we het hebben over het formaat van je wand dan bedoelen we het oppervlak dat je gaat behangen, een aanwezige plint laat je dus buiten beschouwing. En nog een tip: bouwtekeningen bevatten wel eens verkeerde maten, wij adviseren om de muur altijd in de woning op te meten.

Bij de keuze voor een behangformaat kun je uitgaan van de afmeting van je wand plus 5 cm lengte en breedte, 2,5 cm rondom dus. Dit is de marge om te compenseren voor eventuele scheve wanden, een mogelijke kleine krimp tijdens het productieproces of per ongeluk niet helemaal waterpas aanbrengen ;-). Heb je een plint onderop je wand dan hoef je die hoogte niet mee te nemen in de totale hoogte van de wand, je gaat 'm tenslotte niet behangen. 

Je behang is dus aan alle vier de zijden ten minste 2,5 cm groter dan de wand waarop je het gaat aanbrengen. Dit betekent dat als je een wand van 340b x 260h cm hebt, ons formaat 340b x 260h cm te klein is. De kans dat je dit perfect passend aangebracht krijgt is echt nihil. Liever kies je voor een maatje breder en hoger.

Meestal komt het formaat van je wand dichter in de buurt van een van de aangeboden formaten dan in het extreme voorbeeld hierboven. Je hebt bijvoorbeeld een wand van 345b x 262h cm. Tel daar eerst de marge van 5 cm bij op, dan kom je op 350b x 267h cm. Kies vervolgens het behang formaat dat daar net boven ligt, in dit geval 365b x 270h cm.

Het netto verschil van wand en behang is 20 cm in de breedte en 8 cm in de hoogte, dit is je marge. In de meeste gevallen verdeel je die marge evenwichtig, dus dan begin je aan linkerkant met aanbrengen op circa 10 cm van de eerste baan. De marge in de hoogte verdeel je ook gelijkmatig, dus circa 4 cm boven en onder.

Als het benodigde formaat fors groter is dan wat je eigenlijk nodig hebt, dan kan het zijn dat er details wegvallen. Dit gaat overigens voornamelijk op voor de kleinere formaten. Wat je dan het beste kunt doen is vooraf goed naar de eerste en de laatste baan kijken en voor je gaat plakken besluiten op welke manier het behang, wat jou betreft, het beste tot z’n recht komt.

Let op! Het echte wegsnijden van de marge doe je pas nadat je het behang het aangebracht. Alleen dan maak je goed gebruik van je marge en is het resultaat een volledig wandvullend behang. Vergelijk het met de bodem van een taart. Het deeg leg je eerst in de vorm en pas daarna haal je het overtollige deeg weg.

Hieronder zie je precies wat er weggesneden wordt bij een wand van 345b x 262h cm waar een behang op komt van 365b x 270h cm. Je kunt dit principe op ieder formaat toepassen.

 

© 2019 - 2024 P I M P E L M E E S | sitemap | rss